Motie “De energiesector hoort thuis in publieke handen!”

16 november 2022

Onderstaande leest u de motie die de PvdA afd. Heerde hebben ingediend voor het congres van de PvdA op 4 februari 2023 te Den Bosch.

De afdeling Hattem heeft zijn leden gevraagd om, via de interne mogelijk van stemmen, deze motie te ondersteunen.

Bijdrage PvdA afd. Heerde.

Energie is een basisvoorziening. Behoort daarom geen verdienmodel te zijn in handen van marktpartijen maar behoort in publieke handen te zijn. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders deze mening deelt. Overigens ontstaat daarmee ook zeggenschap over het investeren in schone energie. De fractie en het bestuur van de PvdA Heerde zijn van plan onderstaande motie in te dienen tijdens het landelijk PvdA congres op 4 februari 2023 in Den Bosch. Alleen moties met steun van minimaal 100 PvdA leden gaan door naar de volgende ronde in januari. We hebben begrepen dat de moties die komen uit de kleinere platteland afdelingen minder kans hebben die 100 steunbetuigingen te halen dan de moties uit de grote, ledenrijke steden. Het zij dan zo. Dat betekent voor ons dat we dus meer ons best moeten doen. Hulp is fijn. Steun ons in de LEDENKAMER.

Het congres van de PvdA, bijeen te Den Bosch op 4 februari 2023:

Constaterende dat:

  • De PvdA fractie in de Tweede kamer en GroenLinks het initiatief hebben genomen om de energierekening van huishoudens te maximeren door een prijsplafond vast te leggen. Een initiatief dat alom en terecht tot veel waardering heeft geleid.
  • Dit plan overgenomen is door een meerderheid in de tweede kamer en uitgevoerd wordt.
  • De privatisering van de energiesector een pijnlijke fout is, waardoor nu huishoudens onvoldoende beschermd worden.

Overwegende dat:

  • Er excessieve winsten binnen gehengeld zijn en worden door onze commerciële energiemaatschappijen: Shell de winst voor 2021 met bijna 300 procent heeft zien groeien, naar 19,3 miljard euro. Eneco een nettowinst van 209 miljoen euro heeft behaald, waarvan 104,5 miljoen direct in de zakken van aandeelhouders verdween. E.ON, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, de winst vorig jaar met 56 procent zag stijgen, naar 2,5 miljard. Vervolgens meer dan de helft werd doorgesluisd naar aandeelhouders. Vattenfall AB, het Zweedse moederbedrijf van Vattenfall N.V., 4,5 miljard euro aan pure winst heeft binnengehaald.
  • Die winsten, veelal naar het buitenland weggesijpeld, uit de zakken komen van die mensen die nu geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen.
  • Door het prijsplafond de overheid miljarden zal overmaken naar de commerciële energieleveranciers. Dit met de vrees dat een aanzienlijk deel van dit belastinggeld eindigt als winst voor de energiemaatschappijen.
  • Een prijsplafond weliswaar keihard nodig is om een humanitaire ramp aan de onder- en midden-kant van onze samenleving te voorkomen.
  • Een prijsplafond echter in de kern symptoombestrijding is – tijdelijk van aard – en geen systeemverandering.
  • Verschillende Europese overheden de energiesector hebben veiliggesteld door energiebedrijven wederom in publieke handen te nemen.
  • We dit streven wel opvangen van GroenLinks en overduidelijk van de SP en niet van de fractie van de PvdA.

Roept de Tweede Kamerfractie op:

  • Tot het aansturen op het weer in publieke handen nemen van de energiesector.

 

Fractie en bestuur van de afdeling Heerde

Ter verduidelijking:
In de tekst gebruiken we – het bredere – “in publieke handen brengen” en niet nationaliseren. Het zelf oprichten van een staatsenergiebedrijf, naast de commerciële partijen, zoals de Britse Labourpartij van plan is, is o.a. ook een optie. Als de markt niet in het algemeen belang functioneert, dan ligt het voor de hand dat de overheid het heft in eigen hand neemt.