Moeilijk besluit Woonzorgzone voor de PvdA.

26 november 2020

Oude IJsbaan wordt nieuwe woonzorgzone

Tijdens de raadsvergadering van maandag 23 november werd de gemeenteraad van Hattem gevraagd een besluit te nemen over het Stedenbouwkundig plan “oude ijsbaan e.o.”.

Op 11 maart 2019 is door de gemeenteraad van Hattem besloten om, in tegenstelling tot het raadsvoorstel van het college, de oude IJsbaan in plaats van de Noordgouw als nieuwbouwlocatie aan te wijzen voor het eerste scholencluster. Het amendement hiervoor ingediend door CDA, Christen Unie en D66 werd met 10 tegen 5 stemmen aangenomen. De PvdA was tegen dit besluit. De PvdA vindt de locatie de Noordgouw nog steeds de beste locatie voor het vestigen van een scholencluster.

De laatste weken is er veel commotie ontstaan over de keuze die op 11 maart 2019 is gemaakt. Er zijn inmiddels ca. 600 handtekeningen verzameld tegen dit plan. De zorgen die deze inwoners hebben, kan de PvdA deels delen.

Bijvoorbeeld de verkeers- en parkeersituatie maar ook de bouwhoogte van sommige gebouwen. Met het steunen van een breed gedragen motie er zijn volgens de PvdA mogelijkheden ontstaan om deze bezwaren voor een deel weg te nemen, in ieder geval te verzachten.

Ondanks de gemaakte keuzes was het voor de PvdA een lastig besluit. We hebben als PvdA bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen. Dat deden we in het verleden en ook nu in deze coalitie. Voor die verantwoordelijkheid lopen we niet weg.

Toch zitten er in dit plan voor ons voldoende waardevolle onderdelen om nu door te pakken, en dus voor te stemmen. Met dit stedenbouwkundige plan ziet de PvdA een aantal diep gekoesterde wensen gerealiseerd worden.

Meer dan 10 jaar is er gepraat. Nu kan de schop in de grond voor maar liefst 119 woningen, waarvan een groot deel zorgwoningen, waar een grote behoefte aan is.

Eindelijk een mooie plek voor “De Luwte”. Waar jonge mensen met een beperking zelfstandig kunnen gaan wonen en zich thuis gaan voelen met zorg in de nabijheid.

Huur appartementen voor de middenhuur en koop appartementen in de duurdere sector aan de Hollewand. Ook voor dit laatste is een grote behoefte in Hattem.

Een Carré-gebouw op de plek van de oude van Heemstraschool met ca. 53 woningen. Deels sociale huurwoningen en deels woningen voor intramurale zorg. Met daarin een mogelijkheid een grote algemene ruimte te realiseren voor ontmoeting en recreatie voor bewoners uit dit hele gebied. Triada wonen en zorgaanbieder Driezorg willen hierin samen optrekken.

Een 24 uurs zorg post waardoor zelfstandig blijven wonen voor veel ouderen in dit gebied naderbij komt en makkelijker wordt.

Alles tegen elkaar afwegend is de PvdA fractie tot de conclusie gekomen om in te stemmen met dit stedenbouwkundige plan.

Wel zal de PvdA fractie in de december raad een motie inbrengen waarin zij het college opdraagt zo snel mogelijk met de voorbereidingen te beginnen voor het 2e scholencluster. Voor een goede spreiding van het onderwijs in Hattem vinden wij het noodzakelijk dat dit cluster in Hattem-Oost komt. De plek van de voormalige Noordgouw moet hiervoor gereserveerd worden. Uiteraard in samenspraak met de schoolbesturen.

Fractie PvdA