‘Energie is eerste levensbehoefte’

12 oktober 2021

Bestuur PvdA Hattem

Column oktober 2021

Wij zijn van mening dat energie bereikbaar moet blijven als eerste levensbehoefte!

Maar met de huidige absurde energieprijsstijgingen wordt dat voor grote groepen in onze samenleving volstrekt onmogelijk. Je zult maar bij de één miljoen mensen horen die nu al onder de armoedegrens leven. Je zult maar een vast energiecontract hebben dat binnenkort afloopt. Je zult maar een energiemaatschappij hebben die eenzijdig het lopende contract opzegt en je een ‘aanbod’ doet met een wintertarief? Het is voor iedereen natuurlijk een hard gelag als het tarief van de energierekening fors hoger wordt. Maar naarmate het inkomen lager is wordt de klap harder. De energie prijsstijgingen zijn zó groot, en zó onvoorzien, dat vooral mensen in slecht geïsoleerde huurwoningen daar last van gaan krijgen. Zij hadden al veel te hoge energierekeningen en betalen al een veel te groot deel van hun maandinkomen aan gas en stroom. Dat wordt nu alleen maar erger. En de compensatie door de rijksoverheid zal, naar verwachting, de prijsstijgingen maar een beetje compenseren.

De interessante vraag is hoe dit kabinet de verdeling gaat maken. M.a.w. waar komt het compensatiegeld terecht? Wordt iedereen tegemoet gekomen door een lager belastingtarief op het gas? Of worden degenen die het hardst getroffen worden meer tegemoet gekomen dan degenen die minder hard worden getroffen? Worden de lage en midden inkomens ontzien en gaan de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen?
We zijn niet gerust op een sociale uitkomst. Te vaak is de afgelopen jaren de uitkomst van een crisis geweest dat de tweedeling in de samenleving groter wordt. De keuze voor een echt sociale uitkomst is al te lang niet meer gemaakt. We gaan het zien, strijden als het moet en er voorlopig maar het beste van hopen.

Namens het bestuur PvdA – Afdeling Hattem,

Hanneke Jurriëns