Birgitta Hogendoorn, nr 5 lijst PvdA-GroenLinks Hattem

3 februari 2022

Alles is verbonden

We woonden tussen 2015-2019 in Indonesië. Wat een prachtig land! Witte stranden, koraalbanken in glasheldere zeeën met ontelbare soorten tropische vissen in de mooiste kleuren. Des te pijnlijker was het om te zien hoe in die prachtige blauwe baaien enorme eilanden van plastic afval dreven, hoe witte palmstranden bedekt waren met een kniehoge laag troep. Er is daar nog geen goed systeem om het afval op te halen en te verwerken. De treurige aanblik van die besmeurde paradijselijke stranden heeft me doen besluiten om, als ik terug zou zijn in Nederland, actief te worden om onze prachtige wereld te beschermen en zo gaaf mogelijk door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.

We hebben het hier niet zo in de gaten, maar de bergen afval die we veroorzaken zijn enorm. In Hattem scheiden we het afval en dat gaat heel goed. Onze gemeente zit bij de 35 topgemeentes op dat gebied. We gooien per persoon per jaar nog maar 45 kg restafval weg. De rest wordt hergebruikt voor zover mogelijk.  Maar heel veel plastic afval kan niet gerecycled worden en … wordt dan maar geëxporteerd naar landen als … Indonesië! Door onze eigen stoep schoon te vegen, maken we de problemen in Indonesië erger.

Zo is alles met elkaar verbonden en dat geldt ook voor de klimaatcrisis. De tijd dat we konden denken dat de opwarming van de aarde niet met ons te maken heeft, is voorbij. Persoonlijke keuzes die we maken hebben effect, soms zelfs tot aan de andere kant van de wereld. Dat is de reden dat ik mee wil helpen om, samen met de Hattemers, de omslag naar een schonere wereld te maken. Bijvoorbeeld, door om te schakelen naar schone energie. We hebben een energiecoöperatie, PoweredByHattem. Hun doel is om niet alleen schone energie voor alle Hattemers te organiseren, maar ook om hen daarvan mee te laten profiteren, zodat we onze eigen energie opwekken en daar de vruchten van kunnen plukken. Dus betaalbare zonnepanelen op elk geschikt dak!

Birgitta Hogendoorn

Lees het volledige PvdA-GroenLinks Hattem verkiezingsprogramma “Sociaal. Groen. Betrouwbaar.” op hattem.pvda.nl of hattem.groenlinks.nl.