Duurzaam naar een energie neutrale samenleving
Verkiezingsprogramma

Duurzaam naar een energie neutrale samenleving

  • Eerst het laaghangend fruit, zoals isoleren en zonnepanelen, dan pas duurdere, complexere maatregelen. Zo besparen we de meeste energie tegen de laagste kosten.
  • Van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) naar ENG (Energie Neutraal Gebouw)!
  • Geen zonneparken/ windturbines in Natura 2000-gebieden
  • Experimenteren met nieuwe manieren om energie op te wekken
  • Energiearmoede voorkomen door goede ondersteuning
  • Vliegveld Lelystad niet openen als niet aan alle regels wordt voldaan
  • Afval scheiden blijven ondersteunen
  • Een boom kappen = (minstens) een boom planten
  • Biodiversiteit in openbaar groen.
  • De parkeerplaatsen vergroenen, bomen planten voor schaduw
  • Schadelijke bestrijdingsmiddelen ontmoedigen. De gemeente geeft al het goede voorbeeld.
  • We blijven de Zwerfafvalbrigade ondersteunen
  • Een waterstoftankstation bij de afslag Hattemerbroek
  • Deelauto’s, fietsen en openbaar vervoer (verder) stimuleren.
  • Vervuilende industrie waar mogelijk verplaatsen naar buiten de stad.
  • We strijden ervoor om de Hattemse natuur en de landschappelijke waarden in de nieuwe Omgevingsvisie zo goed mogelijk in stand te houden en te beschermen.
  • Vuurwerk verbieden en alternatieve manieren van vieren stimuleren.

Duurzaam naar een energie neutrale samenleving

Onze keuzes:

Laaghangend fruit

Er is nog heel veel te winnen met betrekkelijk simpele middelen: als alle huizen in Hattem goed geïsoleerd zijn en alle daken zonnepanelen hebben, betekent dat een zeer forse energiebesparing. Hoe meer zonnepanelen op het dak, hoe minder we er in de weilanden en op de waterplassen hoeven te leggen. De gemeente moet er, samen met onze lokale energiecoöperatie, PoweredByHattem, en Veluwe Duurzaam, actief voor gaan zorgen dat zonnepanelen op het dak voor allen mogelijk worden.

Daarnaast moet er ruimte zijn om te experimenteren met nieuwe manieren om energie op te wekken, bijv. bij de waterzuiveringsinstallatie of met zonnepanelen langs de snelwegen of op de parkeerplaatsen.

Omdat de subsidieregelingen ingewikkeld zijn en de subsidies bovendien pas achteraf worden uitgekeerd, moet de gemeente de inwoners die daar behoefte aan hebben actief helpen bij de subsidieaanvraag en zo nodig voorschotten ter beschikking stellen via het Klimaatloket.

Energieneutraal

Op dit moment kan de gemeente alleen in gesprek gaan met de bouwbedrijven om te proberen nieuwe bouwprojecten zo energieneutraal mogelijk te maken. Dat is vreemd, als je bedenkt dat het streven is, dat we in 2050 (maar liever eerder, wat ons betreft) energieneutraal moeten zijn. We willen dan ook dat de gemeente bij nieuwbouw zonnepanelen en energieneutraal bouwen verplicht stelt zodra dit wettelijk mogelijk is.

Vliegveld Lelystad

We zijn tegen de opening van Lelystad Airport. We zijn ons bewust dat de landelijke overheid hier het laatste woord heeft, maar op dit moment voldoet het vliegveld niet aan de regels. Het opengaan van Lelystad Airport kan alleen als de herindeling van het luchtruim heeft plaatsgevonden op basis van een correcte Milieu Effect Rapportage (Veluwe natuurgebied, aandacht voor Veluwe als natuur/stiltegebied en overlast door fijnstof en lawaai).

Biodiversiteit en groen

We willen meer bomen en een bredere invulling van groenstroken in Hattem. Bij de inrichting van het openbaar groen en van onze tuinen zijn biodiversiteit en klimaatbestendigheid belangrijk. Inheemse soorten moeten beschermd of weer geïntroduceerd worden.

Oudere bomen leveren meer zuurstof, meer schaduw en meer ruimte voor vogels, insecten en andere dieren. Daar zijn we dus heel zuinig op. Waar mogelijk ‘ontstenen’ we onze tuinen en onze openbare ruimte en stimuleren we groene daken. Ook hier geldt, dat de gemeente de inwoners actief moet aanmoedigen en ondersteunen om dit te bereiken. Ieder bouwproject en elke aanpassing in de openbare ruimte leveren meer klimaatbestendigheid, groen en biodiversiteit op.

 

 

Afval

Een succes is het afvalbeleid in Hattem. Nu wordt 88% van het Hattemse afval gescheiden. Wat overblijft is 47 kg restafval per persoon per jaar. Daarmee hoort Hattem bij de 35 beste gemeentes van Nederland. Dit is dan ook een goed beleid dat PvdA/GroenLinks van harte blijven ondersteunen. We hebben een bijdrage geleverd aan het verminderen van zwerfafval, zowel door zelf op te ruimen als aandacht te vragen voor de zwerfvuilbrigadiers. Dit blijven we doen. Gelukkig heeft de gemeente de oproep om extra vuilnisbakken te plaatsen gehonoreerd.

Laadpalen

We zullen de komende jaren veel laadpalen voor de elektrische auto’s nodig hebben. Ons voorstel is om die laadpunten zo onopvallend mogelijk te maken door ze, waar mogelijk in lantaarnpalen te plaatsen. De gemeente faciliteert laadpalen in het openbare gebied naar behoefte van de inwoners.

Vuurwerkverbod 

Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks veel schade aan milieu, goederen, dieren en mensen.  

Wij zijn van mening dat deze traditie niet meer van deze tijd is. Laten we samen zoeken naar andere, socialere manieren om Oud & Nieuw te vieren. In ieder geval streven we naar vuurwerkvrije zones. 

Deel dit