Door Siebren Buist
Rode dijken bestaan niet, voegt men mij wel eens half lachend half serieus toe. Dus wat doet de PvdA in het waterschap Vallei en Veluwe? Nou, christelijke dijken of boerendijken bestaan ook niet. Dijken zijn van en voor ons allemaal en dat legitimeert een democratisch bestuur. Bovendien gaat het waterschap over meer dan dijken: hoe houden we onze delta leefbaar? Schoon, niet te droog of te nat en met aandacht voor de belangen van iedereen. Hoe worden de lasten verdeeld?
De grote discussies gaan over deze belangen: gaan de belangen van individuele boeren voor boven die van de natuur? Zijn de belangen van de boeren ons allerbelang – ze maken ons eten – of is de natuur meer ons allerbelang – onze leefomgeving? Daarmee raken onderwerpen zoals biodiversiteit en klimaat ineens het waterschap in het hart.
Wij doen met alle discussies mee vanuit onze sociaaldemocratische achtergrond. Rechtvaardig, sociaal, democratisch, toekomstgericht. Afgelopen juni hebben we voorgesteld om de al geldende kwijtschelding voor de waterschapsbelasting uit te breiden naar mensen met alleen AOW en mensen die recht hebben op kinderopvangtoeslag. Kwijtschelding voor de waterschapsbelasting was en is een heikel punt binnen het Algemeen Bestuur van het waterschap. Vanuit sommige partijen werd gedreigd dat ze met een tegenamendement zouden komen als we dit zouden indienen, waarmee dan alle kwijtschelding van tafel zou zijn.
We lieten ons niet intimideren en hoewel ons amendement het niet haalde, zijn we trots op het resultaat: 12 van de 30 bestuursleden spraken zich uit vanuit hun hart, weerstonden de druk en stemden voor ons amendement. Steeds meer leden van het algemeen bestuur zien dat het kwijtscheldingsbeleid belangrijk is. De boodschap aan de anderen was duidelijk: er is nog steeds een minderheid in het waterschapsbestuur voor kwijtschelding, maar die minderheid is groeiende!