Brief van PvdA/GroenLinks aan de informateur inzake de vorming van een nieuw college.

21 april 2022

Onderstaande de originele brief die wij hebben gestuurd naar de informateur Gert Jan van Noort n.a.v. de gesprekken die wij met hem hebben gevoerd inzake de vorming van een nieuw college.

Hattem, 20 april 2022

Geachte heer van Noort,

N.a.v. het gesprek met u op vrijdag 15 april j.l., en het aansluitende open gesprek met HattemCentraal (HC), willen wij de volgende conclusie met u delen:

Allereerst willen wij u bedanken voor het prettige open gesprek. Na het gesprek met u hebben wij nog een vrijblijvend gesprek gevoerd met HC. Ook dat was een open en soms verhelderend gesprek over diverse zaken. Het was fijn om te constateren dat de PvdA/GroenLinks (PvdA/GL) en HC op een aantal onderwerpen elkaar kunnen vinden en dat andere wat lastige onderwerpen bespreekbaar zijn.

Helaas hebben wij na beide gesprekken opnieuw geen bevredigende antwoorden kunnen vinden op onze vraag waarom de ChristenUnie (CU) niet onderdeel uit zou kunnen maken van een college van HC, PvdA/GL en CU. Wij hebben geconstateerd dat het blijft bij een algemene opmerking dat HC en CU te ver uit elkaar zouden staan qua onderwerpen. Duidelijke redenen kan HC niet noemen.

Daarom willen we u het volgende meegeven voor de voortgang van het vormen van een nieuw college voor de Gemeente Hattem.

Wij willen, gezien de uitslag van de verkiezingen, gaan voor samenwerking met HC binnen een nieuw te vormen college. Wij vragen u het uiterste te doen om in gesprek te gaan met de CU om de eventuele verschillen op te lossen. Op die manier zouden we kunnen komen tot een college met HC, PvdA/GL en de CU. Zo’n college doet volledig recht aan de verkiezingsuitslag en daarmee tonen we ook respect voor  de kiezers die de moeite hebben genomen om van hun stemrecht gebruik te maken.

Wij raden u en HC dan ook aan eerst met de CU te gaan praten. Wij maken dus geen gebruik van een uitnodiging om een gesprek aan te gaan met de, door de formateur geadviseerde, combinatie HC, PvdA/GL en het CDA.

Mochten HC en de CU, na een goed gesprek, alsnog ruimte vinden om een college te vormen , dan sluiten wij als PvdA/GroenLinks graag aan bij de vervolg gesprekken.

 

Vriendelijke groet, namens PvdA/GroenLinks,

Jaap van Tiel, Fractievoorzitter