Maatwerkfonds

15 november 2017

 

In Hattem gaan we bij hulpverlening altijd uit van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. Dat betekent dat in gezinnen waarin meerdere problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld schoolverzuim, alcohol- en drugsverslaving en/of criminaliteit, door allerlei hulpverleners gezamenlijk 1 hulpplan wordt gemaakt.

De kosten van de diverse hulpverlening moeten echter uit verschillende budgetten komen en dat wil nog wel eens voor vertraging zorgen omdat er veel moet worden afgestemd. Om te voorkomen dat er vertraging optreedt, daar waar acute hulp nodig is, heeft de Partij van de Arbeid een maatwerkfonds voorgesteld. Dit is een ‘potje’ geld dat niet extra is, maar uit reguliere budgetten komt en waar de hulpverlener direct uit kan putten. Er is geen afstemming met andere afdelingen nodig, er hoeven geen leidinggevenden te worden benaderd en er kan direct worden gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een baan kan krijgen waarbij specifieke, zelf aan te schaffen, kleding nodig is. De persoon heeft dit geld niet waardoor de baan niet kan worden geaccepteerd. Met behulp van dit fonds kan direct actie worden genomen om die kleding toch te regelen waardoor de baan kan worden aangenomen. Een grote vooruitgang in het hulpprogramma van deze persoon, maar ook voor het hele gezin!

In veel steden in Nederland bestaat dit fonds al en werkt het prima. Het gaat dan om kleine bedragen die er direct voor zorgen dat in een crisissituatie direct kan worden geholpen.

Enerzijds geeft dit het betreffende gezin vertrouwen dat ze echt direct worden geholpen. Anderzijds worden hierdoor vaak grotere problemen, met vaak hogere kosten, voorkomen.

Het voorstel van de Partij van de Arbeid is door Burgemeester en Wethouders, én door de andere politieke partijen omarmt. Het fonds wordt dus ingesteld per 2018.

Een mooi succes voor de lokale hulpverlening!

Carla Broekhuis en Wieneke van Regteren

PvdA Hattem

Blijf op de hoogte

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe update via e-mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.